Blog

Blog: Wikkelen en turfolie

Een kleine maand geleden poste ik in mijn story onze nieuwe aanwinst de wikkeldoek met turfolie om ons tut te helpen, jullie waren direct nieuwsgierig en vroegen om een review. Ik neem jullie mee in onze ervaring:

Mocht je ons al langer volgen dan weet je dat mijn dochter een hsp is. Het is haar superpower maar ook zeker vaak een extra hobbel in de weg. Hoe ouder Viënna word hoe meer wij kunnen inspelen op haar krachten, eerst kon ze enkel krijsen nu kan ze in rust ons soms vertellen wat er aan de hand is.

Zelf blijf ik altijd research doen naar haar hsp om te zien waar we haar kunnen helpen en ondersteunen. Ik heb talloze boeken, internet artikelen en ervaringen gelezen. Ontzettend veel hsp coaches, psychologen en artsen gezien en gesproken. En zo kwam ik op het volgende om toch eens te proberen: wikkelen en het gebruik van turfolie.

4 jaar geleden toen Viënna net geboren was hebben wij haar ingebakerd vanaf dag 2. (Dit mag normaal pas vanaf 2 weken dus ga dit vooral niet op eigen initiatief doen!) Dit is niet zomaar gebeurd maar als ondersteuning voor het afkicken. Wij hebben hiervoor 2 uur lang les gehad op de neonatologie van een verpleegkundige en zijn pas gaan afbouwen toen Viënna 6 maanden was. De Pacco doeken waren echt onze beste vrienden en hebben ons meisje heel veel rust en geborgenheid gebracht waardoor ze zichzelf veel beter voelde. Na 6 maanden zijn we overgegaan op de Puckababy 4 seizoenen slaapzak, deze hebben we gebruikt tot ons tut ruim 3 jaar was en overging van ledikant naar 2 persoonsbed.

Door al het zuur en alle prikkels werden Viënna haar nachten korter, lastiger en vooral vol met verdriet en boosheid. Opladen ging niet meer en daardoor werden ook de dagen maar lastiger en vooral zwaarder om door te komen. We wilde haar zo graag helpen zodat ze haar rust weer terug zou gaan vinden.

Ik ging dus op zoek naar heel veel informatie over wikkelen en de turfolie en kwam zo terecht bij de wikkelfee, een online shop die ook een instagram pagina heeft. We hebben de wikkeldoek, een compres, katoenvlies en de turfolie besteld en zijn begonnen.

Voordat ik onze ervaring deel, deel ik eerst wat over de producten:

De Wikkeldoek: Wij gebruiken de buik en borst wikkel in de maat schoolkind. Een wikkel bied een natuurlijke ondersteuning bij oa. buikklachten, hoesten, koorts, gewrichtsklachten, slaapproblemen, kouwelijkheid, onrust, prikkelgevoeligheid, verdriet. De wikkelfee legt precies uit wat wikkelen nou voor voordelen heeft en daarom deel ik graag haar voorbeeld :

Een wikkel om een chocoladereep laat precies zien wat we met een wikkel bedoelen.
Een omhulling voor wat we daaronder willen “vasthouden”.
In gezondheidstermen: een omslagwikkel omhult en begrenst een lichaamsdeel dat aandacht behoeft, waardoor de eigen herstelkrachten aangesproken worden.

De wikkel die wij gebruiken is gemaakt van 100% natuurlijke materialen en GOTS gecertificeerd. Je gebruikt de binnenwikkel gemaakt van biokatoen en de buitenwikkel gemaakt van gewalkt wol. Samen voegen ze zich vanwege het breisel heel goed aan de lichaamsvorm aan en raken daarbij de huid zachtjes.

Onder de wikkeldoek breng je een compres aan.

Het compres: naast de omslagwikkel heb je een op maat gevouwen kompresdoek nodig. Het kompres dient als drager van de werkzame substantie. Je hebt verschillende compressen zoals een vochtig theekompres, een oliekompres, een zalfkompres of een bijenwaskompres.

Verder gebruik je hiernaast nog per persoon verschillende producten, dit ligt ook echt aan waarvoor je het wikkelen wilt gaan gebruiken. De wikkelfee helpt je hierbij op weg.

De turfolie: turfolie van wandil is een product uit de biologische dynamische landbouw, vrij van chemische en synthetische geur-, kleur- en conserveermiddelen, en te gebruiken in de dagelijkse verzorging, massage of oliedispersiebad. Turfolie wordt ook wel “afscherm-olie” genoemd. Behalve dat het je afschermt / beschermt, voel je ook je eigen grenzen beter, zowel naar buiten toe als naar binnen toe. Je eigenheid krijgt meer rust, zonder te veel storing van prikkels.

Onze ervaring de afgelopen maand:

Wij zijn gestart een aantal dagen voordat Viënna haar feestweekend in gingen. Om het even te proberen en Viënna kennis te laten maken met de doek liet ik het haar zien in de middag. Ze wilde het meteen proberen en eenmaal aangedaan mocht de wikkeldoek niet meer uit. De avond zette in en we maakte Viënna klaar voor de nacht. De eerste nacht brachten we nog enkel de wikkeldoek aan zonder olie compres. Deze nacht brak de paniek wel uit maar bleef het enkel bij extreem krijsen en gillen. We hebben haar niet de nacht door moeten helpen maar pakte het zelf op met de verbonden kracht van de wikkel.

Ze zocht zelf haar rustplekje en trok zich terug….

De ochtend brak aan en omdat het nogal een intensieve dag zou zijn vol prikkels en heftige gebeurtenissen zoals het afscheid nemen van de peuterspeelzaal brachten wij de turfolie aan ter bescherming voor de dag. Eenmaal thuis na deze dag was ze wel echt uitgeput, vol maar anders. Ze zocht zelf haar rustplekje en trok zich terug. Voor de nacht brachten wij nogmaals de turfolie aan met het oliecompres en de wikkeldoek. Ook deze nacht was anders, en stonden wij letterlijk versteld van het verschil. Eerlijk waar kon ik nog niet direct geloven dat de turfolie en de wikkeldoek de verbetering gaven, ik gooide het nog even op de toeval.

En zo gingen wij het feestweekend in, de turfolie gebruiken we op verzoek (kijkend naar de dagplanning) en de wikkel gebruiken we elke nacht. Zo hebben we op zaterdag de turfolie niet gebruikt maar met haar verjaardagsfeest op zondag wel, zowel overdag als de nacht. Zondag gaf ze zelf heel duidelijk haar grens aan, dat kan ze normaal ook wel maar nu trok ze zich echt terug. Ging zorgen voor haar gasten en nam zo even afstand van de drukte van het springkussen. Wij keken vanaf de zijlijn heel erg trots toe.

Ook op school geeft de turfolie zijn werking af, op drukke dagen die vooraf bekend zijn zoals de verjaardag van de juf brengen we in de ochtend haar ‘tover’ olie aan, dit is de naam die ze zelf de turfolie gegeven heeft. Ik denk dat dat al meer dan voldoende aan geeft aan hoeveel steun ze ervan ervaart. Als terug koppeling van de juf kreeg ik ook te horen dat ze echt haar grenzen duidelijk aan gaf en zelf terug ging naar de juf wanneer het haar teveel werd.

En zo zijn we inmiddels een kleine maand onderweg, de nachten zijn echt nog lang niet goed maar dat heeft ook zoveel andere redenen. Er zit duidelijk een hele positieve verbetering in haar tot rust komen, het verwerken en haar grenzen zelf aan te geven. Wij zijn dus ontzettend tevreden over het wikkelen en de turfolie en gaan hier dus fijn mee door. Viënna vind het zelf ook heel fijn en vraagt zelf om de wikkel. Het verbind ook ons weer op een nieuwe manier, zonder te zweven.

Mochten jullie nog vragen hebben dan beantwoord ik die natuurlijk graag, stuur me gerust een DM op instagram.

Liefs, Dees